Dagelijks nieuws over SIEV en de leden, het bestuur, sponsoren en partners

Zieke werknemers kosten werkgevers miljoenen per jaar. foto: Pixabay
Zieke werknemers kosten werkgevers miljoenen per jaar. foto: Pixabay

Griepgevallen neemt toe, goede schoonmaak belangrijk

Het aantal mensen met griep in ons land neemt weer toe. In België is zelfs ‘code oranje’ afgekondigd vanwege het grote aantal griepgevallen. Er geldt een officieel advies om mondkapjes te dragen op openbare plekken voor mensen die symptomen hebben of extra vatbaar zijn.

Afgelopen week gingen er flink meer mensen met griepverschijnselen naar de huisarts dan in de weken daarvoor. Dat meldt Hart van Nederland op basis van cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.

Vorige week gingen 38 op elke 100.000 mensen met griepachtige klachten naar een huisarts. Dat is het hoogste niveau sinds maart vorig jaar. Vergeleken met de laatste week van 2024 is het aantal patiënten bijna verdubbeld.

In België slaat het griepvirus al veel harder om zich heen. Sinds donderdag 9 januari is het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties verhoogd van code geel naar code oranje. Dat maakte de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bekend. Het aantal ziekenhuisopnames vanwege ernstige luchtweginfecties neemt toe, evenals de druk op huisartsen.

Voor mensen die kwetsbaar zijn of griepsymptomen hebben, geldt de officiële aanbeveling om mondkapjes te dragen op publieke plaatsen en tijdens bijeenkomsten.

Extra aandacht voor hygiëne kan helpen

Er zijn verschillende manieren om de kans op besmetting met het griepvirus te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan: goede ventilatie (o.a. een werkend ventilatiesysteem, gebruik van ventilatieroosters regelmatig de ramen en deuren openen), handhygiëne (niet alleen goed wassen, maar ook drogen) en uiteraard goede, efficiënte schoonmaak

Extra tips om verspreiding van griep op de werkplek te minimaliseren:

  • Vraag zieke medewerkers om thuis te blijven zolang ze klachten hebben.
  • Maak medewerkers zelf verantwoordelijk voor de hygiëne van hun werkplek.
  • Geef medewerkers (desinfecterende) schoonmaakdoekjes, zodat zij aan het begin en aan het einde van hun werkdag hun bureau en toetsenbord kunnen schoonmaken.
  • Vermijd flexplekken en geef iedere medewerker een vaste zitplek.
  • Zet een flesje desinfecterende handgel op ieder bureau, zodat medewerkers even snel tussendoor hun handen kunnen reinigen zonder dat ze direct weer naar de wasbak hoeven te lopen.
  • Maak het voor gebruikers duidelijk wanneer een werkplek schoongemaakt is. Bijvoorbeeld met placemats of schuivertjes die van rood (vies) naar groen (schoon) veranderd kunnen worden

Bron: FACTO Aantal griepgevallen neemt toe, code oranje in België

Overig nieuws

regelsaanpakken100

‘Regeldruk verminderen’

totaal100

Prettige en professionele samenwerking met Clean Totaal

Bron: Pixabay.

Ambitieverklaring Green Business Club

(foto Pixabay).

Herbruikbare beker vanaf 2027 standaard eis op kantoor

omzetten560

Wie wordt Schoonmaker en Schoonmaakteam van 2026?

rechtbank10

Vastgoedbedrijf CBRE moet alle 277 facilitair medewerkers overnemen

Esther van der Lelie (links) en Esmar van Langen (rechts). Bron: Schoonmaak Journaal.

Schoonmaak Journaal blikt terug en kijkt vooruit

Senioren worden steeds belangrijker. Ook voor de schoonmaakbranche`. (foto Pixabay).

Goede pensioenregeling niet onderschatten

stress450

Waarom investeringen vastlopen

jongeren100

Plannen voor verhoging minimumjeugdloon

office450

Loonkloof in mkb daalt naar 1,31%, maar ongelijkheid in topfuncties blijft bestaan

Bron: Friss Diensverlening.
Nocore heeft een groot aantal tevreden klanten, waaronder Friss Dienstverlening.

Friss Dienstverlening vertrouwt al 25 jaar op SIEV-partner Nocore

Zieke werknemers kosten werkgevers miljoenen per jaar. foto: Pixabay

‘Er wordt niets gedaan aan werkgevers-lasten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid’

geld

Nieuwe afspraken moeten toegang tot zakelijke betaalrekening verbeteren

Frank Verberne spreekt het personeel toe.

‘Waardering voor schoonmakers tijdens eindejaarsontbijt’