Elke maand helpt de Belastingdienst ondernemers op weg met het antwoord op een veel gestelde ondernemersvraag. Deze maand: Ik lever adviesdiensten aan een klant in Duitsland. Hoe zit het met de btw?
Of je geen of juist wel btw moet rekenen, hangt af van de situatie: verricht je de adviesdienst aan een andere ondernemer of aan een particulier.
1. Adviesdienst aan andere ondernemer
Bij grensoverschrijdende diensten aan andere ondernemers (B2B-diensten) binnen de EU, geldt vaak de verleggingsregeling. Je zet dan geen Nederlandse btw op de factuur, maar de tekst ’btw verlegd’. Hiervoor moet degene aan wie je de diensten levert wel een geldig btw-identificatienummer hebben. Controleer dit nummer daarom altijd via de internetsite van de EU. Het btw-identificatienummer van degene aan wie je de dienst levert moet je ook vermelden op de factuur.
De btw-heffing verschuift bij verlegging naar de Duitse ondernemer. Deze geeft de btw aan in zijn eigen land. Maar ook jij moet het factuurbedrag in je btw-aangifte opnemen. Dit doe je in rubriek 3b: Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU.
Daarnaast moet je de opgaaf ICP doen. Daarin vul je zogenoemde intracommunautaire leveringen en diensten in voor klanten, die in andere EU-landen btw-aangifte moeten doen. Dit doe je uiterlijk op de laatste dag van de maand na het tijdvak, waarover je de opgaaf indient.
2. Adviesdienst aan een particulier
Verricht je de adviesdienst aan een particulier? Dan bereken je Nederlandse btw.
Verricht je andere diensten dan adviesdiensten aan particulieren en wil je weten welk btw-tarief je moet rekenen en hoe je de btw kunt aangeven? Op de internetsite van de Belastingdienst vind je meer informatie en een handig hulpmiddel om dit zelf te checken.