In de Cao-besprekingen met de vakbonden is een plan op tafel gekomen om dat Overwerktoeslag in de toekomst gaat vervallen. Wat is jouw mening als SIEV-lid hierover? Mail naar communicatie@siev.nl
De overwerktoeslag van 25 procent over het basisuurloon vervalt per 30 juni 2026 of met ingang van periode 7. Dit betekent dat werkgevers vanaf die periode/datum geen overwerktoeslag meer betalen. Dit zorgt voor gelijke behandeling van parttimers en fulltimers bij overwerk en meerwerk. Voor medewerkers die nu een overwerktoeslag ontvangen, geldt er een overgangsregeling van 1 januari 2026 tot en met 30 juni 2026.
Wel moeten werkgevers vanaf 1 januari 2026 elk kwartaal een aanbod doen voor extra contracturen aan medewerkers die structureel 15 procent of meer hebben overgewerkt. Dit geldt op basis van de overuren in het voorafgaande kwartaal. Per 1 januari 2026, is de referteperiode het vierde kwartaal van 2025, dus de periode van oktober tot en met december. Voor het B- en D-deel die werken met het spaarurensysteem geldt een referteperiode van 1 jaar. De medewerker mag het aanbod van de werkgever weigeren.
Deze afspraken zijn in lijn met de Wet flexibel werken, maar nu verduidelijkt in de cao. Voor kleine bedrijven (tot 10 medewerkers) geldt deze regeling niet. Schoonmakend Nederland is tevreden met het resultaat. Pieter Grootjes, eerste onderhandelaar namens Schoonmakend Nederland, benadrukt het belang van deze afspraken: “Met dit akkoord behandelen we parttimers en fulltimers voortaan gelijk en zorgen we met de nieuwe RVU-regeling voor een sociaal vangnet voor medewerkers die dat het hardst nodig hebben.”