Dagelijks nieuws over SIEV en de leden, het bestuur, sponsoren en partners

spiegel900

‘In Zuid-Holland gebeuren de meeste ongelukken’

Dagelijks nemen we deel aan het verkeer, maar zijn we ons wel voldoende bewust van het risico op ongelukken? Hoewel het aantal verkeersslachtoffers voor het tweede jaar op rij daalt, blijven verkeersongevallen een dagelijkse realiteit op de Nederlandse wegen. Jaarlijks vinden er duizenden incidenten plaats, vaak met ingrijpende gevolgen. Uit onderzoek blijkt dat in Zuid-Holland de afgelopen jaren de meeste ongelukken gebeuren.

Hoe veilig zijn de provincies?

In Zuid-Holland gebeuren veruit de meeste ongelukken. In deze provincie gebeuren bijna twee keer zoveel ongelukken als in Noord-Holland, de nummer twee. Noord-Brabant staat op plek drie. Opmerkelijk is dat wanneer we kijken naar het aantal dodelijke ongelukken, Noord-Brabant bovenaan staat. Gelderland en Zuid-Holland maken de top 3 compleet.

De veiligste provincie is Flevoland, waar veruit de minste ongevallen plaatsvinden, gevolgd door Zeeland. In Drenthe en Friesland kun je ook nog redelijk veilig de weg op, die provincies staan op plek drie en plek vier. Deze vier provincies beslaan slechts 9% van alle ongelukken in Nederland.

Fiets gevaarlijkste vervoermiddel

De fiets, niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Van jongs af aan rijden we zelfstandig de fietspaden af, maar hoe veilig is dit eigenlijk? Hoewel het aantal verkeersongevallen met de fiets in 2024 afnam, blijft de fiets het gevaarlijkste vervoermiddel. In 2023 vielen er 270 dodelijke slachtoffers, en in 2024 waren dit er 246. Dit laat zien hoe kwetsbaar we zijn op de fiets. 

Ook voetgangers en automobilisten lopen risico. In 2023 kwamen er 194 mensen om bij een verkeersongeluk met een auto en dit steeg in 2024 naar 220 doden. Als voetganger loop je ook gevaar, want in 2024 kwamen bijna zestig voetgangers om bij een ongeluk.

Zie hieronder de top 5 van gevaarlijke vervoermiddelen:

  1. Fiets
  2. Personenauto
  3. Lopend
  4. Gemotoriseerd invalidenvoertuig
  5. Motor/scooter

Senioren kwetsbaarst op de weg

Niet alleen het vervoermiddel heeft invloed op het risico van wel of geen ongeluk, ook je leeftijd telt mee. Vooral ouderen zijn kwetsbaar in het verkeer en dan met name 70-plussers. Het hoogste aantal dodelijke verkeersslachtoffers werd geregistreerd in de groep van 80 jaar en ouder, dit waren in 2024 dodelijke 150 slachtoffers. De leeftijdsgroep tussen de 70 en 80 jaar telde daarbij nog eens 115 dodelijke slachtoffers. Samen is deze groep bij 40% van de dodelijke ongelukken betrokken.

Ook jongvolwassenen zijn steeds vaker betrokken bij dodelijke verkeersongevallen. 13% van de dodelijke verkeersongevallen waren slachtoffers tussen de 20 en 30 jaar.

Vrijdag gevaarlijkste dag

Uit cijfers van de afgelopen vijf jaar blijkt dat vrijdag de risicovolste dag is voor verkeersongevallen. Vooral in de avonduren vinden op deze dag de meeste incidenten plaats. De vrijdag wordt gevolgd door drukke donderdagen en dinsdagen. In de weekenden is het aanzienlijk rustiger, met relatief weinig ongevallen. 

Qua dagdeel blijft vooral de avondspits riskant, in de ochtenden is het een stuk rustiger. De nacht blijft het minst druk, al nemen de risico’s wel toe in de weekendnachten. Hier is een verdubbeling van ongelukken te zien ten opzichte van de andere nachten. 

Benieuwd naar alle resultaten rondom het onderzoek? Bekijk ze hier.

————————————————————————————————————

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van het raadplegen van verschillende bronnen. Data afkomstig van Centraal Bureau voor de Statistiek, STAR-verkeersongevallen en Rijkswaterstaat zijn gebruikt voor de resultaten van dit onderzoek. Hierin zijn de cijfers van de afgelopen 5 jaar gebruikt.

Overig nieuws

pros100

SIEV-bestuurslid Frank Verberne bezoekt Kärcher Experience Day

scheiding70

Terugblik op pilot ‘Afvalscheiding in de Zorg’

bouwvakker10

Gebrek aan technisch personeel wordt alleen maar groter

Laetitia Simonis MBA Simonis en Bart Bakker op een archieffoto tijdens de ALV van SIEV. Rolien van Groeningen kijkt toe.

SIEV-debat wordt verplaatst

office450

‘Meerderheid werknemers wil niet fulltime naar kantoor maar zit daar wel’

office60

BTW-wijziging op schoonmaakwerkzaamheden

office50

‘Vier uur per week aan online vergaderingen’

oplaadpalen80

Stop de straf op brandstof: beloon elektrisch rijden

cranen50

Ondernemers over geopolitieke onzekerheid

innovatieteam

Wat is het innovatiekrediet en hoe vraag je het aan?

autovak70

Zo zit het met je leaseauto op vakantie

glazenwas30

Uit het dagboek van Jouw Glazenwasser: “Het blijft gevaarlijk’

geldhand

Ondernemer en consument moeten zich voorbereiden op uitval ‘pinnen’

Werken in de nacht is vaak ook een vak apart dat respect verdient. Foto Pixapay.

De nieuwe flexwet

donkere50

SIEV actief in brancheoverleg bij UVW